niedziela, 25 listopada 2012

Olej z pestek dyni

 
Ostatnio w mojej kuchni można spotkać same eko produkty , bez konserwantów . Jestem z siebie bardzo dumna że w końcu zaczęłam postrzegać kolosalne różnice w jakości produktów eko i póki co nie zamierzam wrócić do mojego starego sposobu żywienia.
To bardzo ważne co jemy , ponieważ dzięki prawidłowej diecie możemy pomóc swojemu zdrowiu i wyglądowi .  Olej z pestek dyni wpływa korzystnie na nasze zdrowie .
Całe życie używałam oleju rzepakowego tego najtańszego z dolnej półki , z supermarketu. W końcu powiedziałam dość , cena ceną ale walory smakowe też są przecież ważne .
Tak naprawdę butelka oleju z pestek dyni wystarcza mi na kilkanaście  przepysznych sałatek  , więc nie ma tu się co tutaj zastanawiać tylko go szybciutko zamawiać :).

Kocham sałatki :)  , dziś przygotowałam jedną sałatkę z olejem z pestek dyni .
Składniki :
- olej z pestek dyni  http://olejzpestekdyni.info
-kapusta pekińska
-papryka
-pomidor
-groszek ptysiowy
-pieprz
-sól




Olej z pestek dyni produkowany jest poprzez zastosowanie metody tłoczenia „na zimno” w temperaturze nieprzekraczającej 60 °C. Metoda ta pozwala uzyskać tzw. „olej dziewiczy” (extra vergine) o niezmienionym składzie, dzięki czemu nie traci on swych drogocennych właściwości odżywczych.

Nasz olej z pestek dyni pochodzi ze Styrii – austriackiego regionu słynącego z produkcji tego typu, wysokogatunkowego oleju, który uważany jest za jakościowo najlepszy na świecie.
W Styrii kilkadziesiąt gospodarstw rolnych specjalizuje się w tłoczeniu oleju z pestek dyni, a pieczę nad jego produkcją sprawuje specjalna komisja z austriackiej organizacji „Steirisches Kürbiskernöl”. Komisja sprawdza, czy cały proces produkcji – począwszy od sposobu uprawy dyń, aż do momentu tłoczenia i późniejszego przechowywania – jest zgodny z przyjętymi normami.


Zastosowanie oleju z pestek dyni


  • Zdrowie: olej z pestek dyni stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie.
  • Kuchnia: olej z pestek dyni jest idealny do spożycia na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw, m.in. zup, sałatek, serów, sosów, makaronów, lodów, może stanowić kulinarną inspirację.
  • Kosmetyka: olej z pestek dyni polecany jest do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie do cery wrażliwej, naczyniowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używany jest także przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów.
  •  

Przechowywanie oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni powinno się przechowywać w temperaturze 5-18 °C, jednak zalecane jest przechowywanie jego w lodówce, dzięki temu dłużej zachowa swoją ważność. Ewentualne osady i mętność powstające na spodzie butelki są naturalną cechą produktu.

Cena : 0,25 litra   25 zł

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna: 3751 kJ/896 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Tłuszcz: 99 g
w tym kwasy tłuszcze nasycone: 17 g
w tym kwasy nienasycone: 4 g
w tym kwasy wielonienasycone: 48 g
Cholesterol: 0 mg
Błonnik pokarmowy: 0 g