wtorek, 11 grudnia 2012

Herbata czarna Rossetta - Camelliatea

Napijmy się herbaty z Camelliatea  ...



W dzisiejsze grudniowe popołudnie ,postanowiłam spróbować herbaty czarnej Rossetta.
Stała ona biedna w szafeczce i czekała długo na dzisiejszy dzień. Kupiłam ją dawno temu i o niej całkowicie zapomniałam. Czym mnie zachwyciła herbatka Camelliatea "różana" ? Przede wszystkim oczarował mnie jej zapach ... piękny zapach letnich róż , który unosił się po całym domu. Mało tego w herbacie można było zobaczyć prawdziwe pączki róż . Aż szkoda było ich zaparzać .
Sklep Camelliatea.pl posiada szeroki wybór herbat , obecnie zauważyłam w ich ofercie herbatę świąteczną z elementami gwiazdkowymi z cukru :) , które pięknie będą pływały w herbacie.
Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam :) , dlatego już ją zamówiłam i czekam na dostawę. 


Herbata czarna Rosetta składa się z następujących składników  :  czarna herbata liściasta , jabłko , rabarbar , pączki róży , aromat,




Herbata jest bogata także w niektóre witaminy: A, B1, B2, C, E i K
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

 Proces parzenia...

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu "ziele" podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.

Tak wygląda esencja herbaty różanej ...
Lubię słabe herbaty :) dlatego esencja jest taka jasna.


Zapraszam na stronę producenta :http://camelliatea.pl