poniedziałek, 3 grudnia 2012

Piernik Kętrzyński 500g

       
Święta tuż tuż :)  , dlatego postanowiłam upiec ciasto które najbardziej kojarzy mi się ze świętami czyli piernik :) .

7 minut przygotowań+ godzinka pieczenia i mamy pyszny piernik kętrzyński

Nigdy nie byłam wybitną piekarką dlatego gdy na półce supermarketu zauważyłam niewielką torebeczkę z której można wyczarować pyszne ciasto długo się nie zastanawiałam . Torebeczka piernika kętrzyńskiego szybko znalazła się w moim koszyku , cena hmmm dokładnie nie pamiętam ale na pewno mniej niż 5 zł :) . Czyli cena bardzo konkurencyjna w porównaniu do innych firm.

Gdy wróciłam do domu od razu zabrałam się do pieczenia :

PIERNIK KĘTRZYŃSKI

Składniki:
* torebka piernika kętrzyńskiego
*szklanka wody
*100 ml oleju
 *polewa czekoladowa do dekoracji


Przygotowanie :
Zawartość torebki wsypujemy do miski , następnie wlewamy szklankę wody i wszystko dokładnie mieszamy mikserem . Po wymieszaniu wlewamy 100ml oleju i znowu dokładnie mieszamy mikserem.  Po kilku minutach dokładnego mieszania , ciasto wlewamy do  brytfanki ( smarujemy ją tłuszczem i bułką tartą) .
Całość odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto na 60 minut do piekarnika na 180 stopni. Po 60 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ciasto wystygnie i następnie smarujemy je czekoladą.


I ciasto za 5 zł gotowe :)  Smacznego ! Miłego pieczenia ...<3




Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.


Zapraszam na stronę producenta :http://www.majonezy-ketrzyn.pl