wtorek, 6 listopada 2012

kasza gryczana Młyny w Stoisławiu

Już kiedyś na swoim blogu polecałam wam pyszną kaszę gryczaną z Młynów w Stoisławiu :)

http://testowanieproduktowww.blogspot.com/2012/07/myny-w-stoisawiu.html


Dlatego dziś tak krótko chciałabym Wam pokazać zdjęcia mojego obiadku




Kasza Gryczana 0,5 kg   koszt  3,65 zł  z Młynów w Stoisławiu


Wielu osobom kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich kasz, właśnie ta jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witamin z grupy B,  najcenniejsza  B17/amigdalina/ posiada silne właściwości antynowotworowe. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. .

Kasza perłowa jęczmienna Młyny w Stoisławiu

Obiad za 1,56 zł ?  To jest możliwe  ...




Dzisiaj chciałam się wam pochwalić moim pysznym obiadem :) , do wykonania którego potrzebna była mi Kasza Jęczmienna Perłowa 4x100 Saszetki 400 g. z Młynów w Stoisławiu za jedyne 1,56 zł .

Cena rewelacyjna :) smak nieziemski więc czego chcieć więcej .
Swoją kaszę zakupiłam na stronie http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-perlowa-4x100-saszetki-400-p-3703 .


 W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób decydujących się na jedzenie kasz. Małe , połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku , które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu . Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania" trwa dwukrotnie dłużej. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych , pełnoziarnistych , bardzo wartościowych produktów zbożowych .
Kasza perłowa często pojawia się w zupach , choćby popularnym krupniku. Kiedy połączymy ją z suszonymi grzybami lub pieczarkami i zawiniemy w liście kapusty , uzyskamy wspaniałe postne gołąbki .