piątek, 20 czerwca 2014

BALVITEN - Makaron spaghetti . Produkt bezglutenowy






Sezon truskawkowy w pełni , dlatego chciałam się z wami podzielić pomysłem na pyszny i zdrowy posiłek Spaghetii truskawkowe.

Do mojego dania użyłam bezglutenowego spaghetti Balviten , ponieważ jeden z moich gości ma uczulenie na gluten .
Muszę przyznać że makaron z mąki ryżowej jest naprawdę pyszny i delikatny oraz ma doskonałą jakość , jak mam taką możliwość to kupuję go w sklepiku ze zdrową żywnością lub zamawiam przez internet.
Zamawianie przez internet z pewnością lepiej będzie się wam opłacało . Tak przynajmniej jest w moim przypadku , w stacjonarnym eko sklepie za makaron muszę zapłacić 8 zł , a w sklepie internetowym coś koło 6 zł . Różnica może nie jest jakaś olbrzymia , ale jak robię większe zakupy to mogę z pewnością kilkanaście złotych zaoszczędzić .
Makaron Balviten bardzo dobrze się gotuje, nie pieni się podczas gotowania tak jak te sieciowe makarony. Ma piękny żółty kolor i przepyszny smak i jest sycący.
Uwielbia go cała rodzina.

A wracając do mojego truskawkowego spaghetti , przygotowanie dania jest bardzo proste.
Na początku gotujemy makaron BALVITEN . W między czasie możemy zabrać się za szypułkowanie truskawek ,następnie ubijamy bądź miksujemy truskawki . Ja osobiście wolę je utrzeć drewnianą pałką :) . Ucieramy truskawki z 3 łyzeczkami cukru  lub słodziku . Oczywiście dodawanie cukru nie jest konieczne, wszystko zależy od tego jak słodkie są truskawki same w sobie. Gdy utrzemy truskawki na drobną masę , nasze danie już jest praktycznie gotowe.
Teraz wystarczy tylko makaron wyłożyć na talerze i dodać ubitych truskawek . Niektórzy polewają truskawki jogurtem naturalnym , maślanką , śmietaną. Modyfikacja dowolna, polecam jednak spaghetti z samymi truskawkami( mega smaczne).

Truskawki są mało kaloryczne i mają wiele witamin i błonnika .
Ceny bardzo przystępne, ostatnio udało mi się kupić 1kg za 2 zł :) . 
Spagheti możecie zakupić na stronie producenta :

BALVITEN - Makaron spaghetti
Skład:
skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, izolat białka grochowego, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja zagęszczająca: E 464, regulator kwasowości: E 575, barwnik: beta karoten

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1518 kJ/363 kcal

Białko: 3,1 g

Węglowodany: 87,3 g

Tłuszcz: 0,1 g




ZAPRASZAM NA STRONĘ PRODUCENTA, ZNAJDZIECIE TAM WIELE ZDROWYCH I BEZGLUTENOWYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH