piątek, 19 września 2014

Cafe Borówka - Świeżo palona kawa





Czy istnieje coś lepszego od świeżo zaparzonej kawy z rana?

 Myślę że pytanie było tylko retoryczne.

Jestem wielką smakoszką kawy , wypijam zazwyczaj 3 dziennie . A gdybym sobie jej nie ograniczała myślę że piłabym jej znacznie więcej :) .

Kawy najczęściej dostaje w prezencie od znajomych , lub kupuję sama jak jestem na różnych wycieczkach . Uwielbiam próbować nowe smaki , każda kawa smakuję nieco inaczej .
Cafe Borówka ma w swojej ofercie wiele kaw o różnych aromatach i mocach . 


Istotnym atrybutem jest fakt że kawa wypalana jest na bieżąco małymi partiami i tym samym nie jest magazynowana.
Każde opakowanie kawy jest dokładnie opisane ,(jakiego smaku możemy się spodziewać , krótka historia kawy , moc itp) . 



Cafe Borówka wyróżnia się tym że mamy pewność że jest to najprawdziwsza kawa w ziarnach , bez żadnej chemii , ulepszaczy , sztucznych aromatów.
Wracając do smaków kawy , możemy wyczuć w niej np. smak orzechów , czarnej porzeczki , gorzkiej czekolady i wiele innych .
Wypróbowałam chyba wszystkie rodzaje kaw z Cafe Borówka i muszę stwierdzić że każda była znakomita. Nie potrafię stwierdzić która najbardziej mi smakowała , bo każda wyróżniała się niepowtarzalnym smakiem .
Najlepsza kawa jest ze świeżo zmielonych ziaren , nigdy nie robię zapasów .Mielę tyle ziaren ile potrzeba mi na wypicie jednej kawy . Lubię pić kawę z "fusami " jak i z ekspresu . Jeśli mi się bardzo spieszy to piję z fusami , chociaż ta z ekspresu pod wpływem ciśnienia jak wiadomo jest "mocniejsza" .
Kawę najczęściej piję w swoim ulubionym kubku , a odświętnie w filiżance. Takie małe przyzwyczajenie którego nie mogę się oduczyć :) .

Cafe Borówka polecam również osobom które nie przepadają za mocną kawą , w ofercie znajdziecie także bardzo "słabe kawy" z dodatkiem mleka przypominają smak kawy zbożowej .
Ja osobiście wolę mocne kawy o wyrazistym smaku . Poniżej pokaże wam je na zdjęciach :)


Podsumowanie :

Cafe Borówka to wyjątkowa i ekskluzywna kawa , polecam ją wszystkim smakoszom .
Po otwarciu opakowania z pewnością zauważycie że zapach jest bardziej intensywny niż w innych kawach , spowodowane jest to tym że kawa jest świeżo palona.
Ceny kaw są bardzo przystępne , a wysyłka błyskawiczna i starannie zapakowana.
Trudno pisać o czymś co trzeba spróbować :) 
Myślę że kto spróbuję chociaż raz kawy z Cafe Borówka z pewnością pokocha ją na lata.
Kawę możecie zamówić na próbę w mniejszym opakowaniu niż 1 kg. 

Zapraszam do przeczytania opisów przepysznych kaw Cafe Borówka i oczywiście do ich wypróbowania .




NIKARAGUA SHG 100% Arabica


100% Arabica, jaką jest Nikaragua SHG to wyjątkowo łagodna i bardzo dobrze zbalansowana kawa. Skrót SHG oznacza Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnące) i określa kawy z plantacji położonych od 1500 do 2000 m n.p.m..
Nikaragua SHG charakteryzuje się słodkim miodowym smakiem idealnie łączącym się z nutami orzechów ziemnych i czarnej porzeczki. Aromat czarnej herbaty i kwiatów idealnie współgra ze średnią kwasowością tej kawy.

Profil smakowy:
  • miodowo-orzechowy smak
  • nuta czarnej porzeczki
  • aromat kwiatów i czarnej herbaty


Kolumbia Excelso 100% Arabica


Wyróżnia się doskonale zrównoważonym smakiem, a jej nazwa „Excelso” wywodzi się właśnie od słowa excelsior czyli wspaniały. Kawa ta charakteryzuje się lekką kwasowością czarnych porzeczek połączoną ze słodkimi dojrzałymi owocami i świeżym zielonym groszkiem. Kolumbia Excelso pochwalić się może niezwykłym aromatem gorzkiej czekolady. Wysoka zawartość kofeiny w tej kawie idealnie komponuje się z jej delikatnością.


Profil smakowy:
• słodkie owoce
• wyraźna czarna porzeczka
• gorzka czekolada
• zielony groszek

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Sposób parzenia: nadaje się do wszelkich zaparzaczy, ekspresów do kawy, kawiarek i do zalania w filiżance


Data wypalenia: dwa tygodnie temu lub świeższa




Gwatemala SHB (Strictly Hard Bean) 100% Arabica 


Zaliczana jest do najlepszych kaw na świecie. Uprawiana jest na wysokościach powyżej 1600 m n.p.m. Erupcje wulkaniczne sprawiają, że do gleby dostają się ogromne ilości związków azotu, co niezwykle ją użyźnia. Jest to najlepszy naturalny nawóz. Kawa charakteryzuje się pełnym łagodnym smakiem syropu klonowego i świeżych orzechów włoskich. Jest zrównoważona i bardzo aromatyczna.



Profil smakowy:
• łagodna i zrównoważona
• świeże orzechy włoskie
• syrop klonowy

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Środkowa

Sposób parzenia: nadaje się do wszelkich zaparzaczy, ekspresów do kawy, kawiarek i do zalania w filiżance

Data wypalenia: dwa tygodnie temu lub świeższa


Brazylia Santos


To wielki klasyk na rynku kawowym. Brazylia jest największym producentem kaw na świecie (ok. 30% rynku). Arabica Santos pochodzi z okolic brazylijskiego miasta i portu o tej samej nazwie i charakteryzuje się średnią kwasowością oraz aromatem czarnej herbaty. Wyczuwalne słodkie owoce takie jak mango oraz melon wraz z dojrzałymi cytrusami (pomarańczami) zapewniają jej niezwykły, słodkawy smak.


Profil smakowy:
• słodkie owoce mango i melon
• dojrzałe i soczyste pomarańcze
• aromat czarnej herbaty

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Sposób parzenia: nadaje się do wszelkich zaparzaczy, ekspresów do kawy, kawiarek i do zalania w filiżance

Data wypalenia: dwa tygodnie temu lub świeższa

Etiopia Djimmah 


Pozyskiwana jest z krzewów kawowca, które są uważane za źródło powstania kawy na świecie. Czynniki atmosferyczne i dobra jakość sadzonek sprawiają, że Etiopia Djimmah jest jedną z najbardziej charakterystycznych etiopskich kaw. Cechuje się niezwykłą delikatnością, w której dominują korzenne aromaty połączone ze smakiem świeżego zielonego ogórka. Jest to mocna kawa, idealna do picia o poranku.


Profil smakowy:
• smak świeżego ogórka
• intensywny korzenny aromat

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Afryka


Kostaryka SHB 


To jedna z najbardziej znanych i cenionych kaw Ameryki Środkowej. Posiada łagodny, zrównoważony smak od lat ceniony przez koneserów na całym świecie. Skrót SHB (Strictly Hard Bean) oznacza, że rośnie ona tylko na dużych wysokościach tzn. 1500-2000 m n.p.m.. Dominującym smakiem w Kostaryce SHB jest gorzka czekolada smacznie połączona z prażonymi migdałami. Wyczuwalny jest również delikatny goździkowy aromat.


Profil smakowy:
• wyczuwalna gorzka czekolada
• prażone orzechy
• goździki

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Środkowa

Indie Plantation AA


To wyselekcjonowane ziarna indyjskiej kawy Arabica rosnącej w czystych ekologicznie rejonach. Plantation AA to jedna z najlepszych dostępnych kaw indyjskich, a jej jakość potwierdzona jest za pomocą podwójnej litery „A”. Kawa jest bardzo dobrze zbalansowana. Charakteryzuje się słodkim smakiem karmelu, jak również orzeźwiającym posmakiem zielonego jabłka. Z uwagi na niską zawartość kofeiny można ją pić cały dzień.


Profil smakowy:
• słodki karmelowy smak
• posmak orzeźwiającego zielonego jabłka

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Azja Południowa


Kawa Kongo Kivu 


Rośnie na wysokości około 1500 m n.p.m. na płaskowyżu otaczającym tektoniczne jezioro Kivu. Jest to kawa o wyrazistej kwasowości i intensywnym aromacie. Z drugiej strony jednak ta kwasowość skrywana jest przez mocno wybijającą się słodycz karmelu. Dodatkowo w kawie dominują nuty dojrzałych cytrusów i orzechów włoskich. Kongo Kivu jest przede wszystki słodka, pełna w smaku i niezwykle przyjemna w piciu.


Profil smakowy:
• słodki smak toffi
• posmak dojrzałych cytrusów
• posmak orzechów włoskich

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Afryka


Salwador SHG (Strictly High Grown) rośnie na terenach położonych ponad 1200 m n.p.m. Jest świetnie zharmonizowana i dość łagodna w smaku. Charakteryzuje się też niską kwasowością. Ta środkowo-amerykańska kawa jest wyjątkowo miękka, jakby jedwabista w smaku, a zarazem bardzo wyrazista, pełna i bogata z wyczuwalnym smakiem owoców leśnych i delikatnym korzenno-cynamonowym posmakiem.



Profil smakowy:
• cynamonowo-korzenny smak
• przyjemna nuta owoców lasu

Gatunek: 100% Arabi
Pochodzenie: Ameryka Środkowa


Więcej informacji o CAFE BORÓWKA znajdziecie na stronie internetowej :