środa, 11 marca 2015

Len mielony- (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich)



Znalezione obrazy dla zapytania kaszka lniano-owsiana instytut


Len mielony(Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich) jest doskonałym źródłem błonnika i białka.
Polecam pić go codziennie dla zdrowia :). 

Jest dobrym naturalnym  środkiem na bóle żołądka czy brzucha.
Jeśli chodzi o walory smakowe, to len jest bez smaku. Możemy do niego dodać odrobinę np.soku malinowego.
Z mielony len wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
Len można spożywać z dodatkiem mleka, jogurtu, owoców, dżemu, wszystko zależy od naszych upodobań.

Ja najbardziej preferuję len z dodatkiem jogurtu naturalnego i bananów, dodaję także odrobinę cukru trzcinowego. 
Len mielony(Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich) jest smaczny, ekologiczny i kosztuję niewiele 5zł za 200g.
Polecam osobom w każdym wieku. A w szczególności osobom na diecie :).


Co mówi producent na temat LNU MIELONEGO (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich)?


Len Mielony to postać siemienia lnu o wysokiej zawartosci łagodzących i lekkostrawnych substancji śluowych, wartościowego białka, błonnika, lignanów, związków mineralnych. Produkowana ze specjalnie selekcjonowanych odmian o znakomitym smaku i właściwościach osłaniających śluzu. Zmielona forma nasion, znacznie upraszcza przygotowanie kleiku lnianego, ułatwia rozpuszczalność substancji odżywczych, a także umożliwia stosowanie dodatków smakowych. Szczególnie zalecany jest dodatek mleka, które idealnie uzupełnia kompozycję aminokwasów.

Skład: odtłuszczone nasiona lnu.

Wartość odżywcza 100 g produktu:
wartość energetyczna 253 kcal (1064 kJ)
białko 40 g
węglowodany przyswajalne 3 g
tłuszcz 9 g
błonnik pokarmowy 36 g
sód 0,4 g


Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę Lnu Mielonego (ok 4 g) zalać minimum 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić na kilka minut często mieszając, do uzyskania śluzowatej konsystencji. Można spożywać 2-3 razy dziennie z dodatkiem: mleka, owoców, soków, jogurtu, miodu, można posłodzić lub posolić. Len Mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem



Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem lnu mielonego to zapraszam na stronę: